Visstoel kopen, waar op te letten?
Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte visstoel, zul je ongetwijfeld een groot aanbod tegenkomen. En dat is niet voor niets: de ene visser is immers de andere niet. Zo zijn er verschillende visstoelen voor verschillende doeleinden en budgetten en kun je het zo eenvoudig -of uitgebreid- maken als je zelf wilt. Het is daarom goed om een aantal dingen voor jezelf na te gaan wanneer je op zoek gaat naar een fijne visstoel.

Een visstoel met verstelbare poten
Allereerst is het belangrijk dat je visstoel een beetje stabiel staat. Vissen gebeurt op allerlei verschillende soorten oevers: van zanderige rivierbeddingen tot ongelijke rotsoppervlakken. Om op al deze oppervlakken stabiel en recht te blijven zitten, heeft een visstoel toch wat extra steun nodig. Daarom zijn de poten van je visstoel een belangrijk punt van aandacht.
Veel visstoelen beschikken namelijk over verstelbare poten.
Met deze verstelbare poten kun je de stoel instellen naargelang de ondergrond. Zo kun jij je stoel overal neerzetten, zonder dat deze scheef komt te staan. Met sommige visstoelen met verstelbare poten kun je bovendien de stoel op hoogte instellen. Niet iedereen heeft immers dezelfde voorkeur qua hoogte. Natuurlijk kun je deze tijdens het vissen nog naar behoefte bijstellen: zo kun je ten alle tijde comfortabel zitten. Een stoel met poten die verstelbaar zijn is dus zeker aan te raden.
Visstoel soorten, de feederstoel
Natuurlijk zijn er allerlei verschillende soorten visstoelen op de markt. Een populaire keuze is de feederstoel. Deze variant is uiterst comfortabel, met doorgaans een verstelbare rugleuning en een brede zitting. Ook de poten van de feederstoel zijn verstelbaar: soms zelfs twee keer. Deze zijn bovendien voorzien van grote schijven die ook wel modderpoten genoemd worden. Met deze schijven -meestal van kunststof- sta je stabiel op iedere ondergrond. Zeer handig dus op modderige oevers, maar net zo welkom op ondergronden van zand of kiezels.
Een feederstoel kenmerkt zich bovendien ook nog aan de mogelijkheden om al je vis accessoires aan je stoel te monteren. Meestal kan dit aan de bovenkan van de poten van je stoel. Wanneer je altijd met een feederbox gevist hebt weet je hoe handig het is om alles wat je nodig hebt tijdens het vissen binnen handbereik te hebben. Denk bij accessoires aan de volgende dingen; feedersteun, hengelsteunen voor de vaste hengel, een hengelsteun om je feeder in te plaatsen met beazen en onthaken, leefnetsteun, paraplusteun, topset steun en ga zo maar door. Een feederstoel is dus zeker een must voor iedere visser die naast comfortabel ook graag zo efficiënt mogelijk vist.
Visstoel soorten: Een compact visstoeltje
Hoewel alle soorten visstoelen inklapbaar en dus makkelijk mee te nemen zijn, is het soms handig om een extra compact exemplaar te bemachtigen. Een compact visstoeltje kan om verschillende redenen gewenst zijn. Ben jij een visser die op onbegaanbare plekken in de ruige natuur vist? Of misschien ben jij een struinende visser, die na een tijdje hengelen weer een andere plek uitzoekt. Dan kan het handig zijn om juist een extra compacte visstoel aan te schaffen. Een extra compacte visstoel is licht in gewicht en kan doorgaans in een handige tas vervoerd worden. Heb je dus behoefte aan een zo compact mogelijk exemplaar? Analyseer dan altijd wat het stoeltje weegt en hoe het vervoerd kan worden.
Visstoel met armleuningen
Nu je weet welke verschillende visstoelen er zoal op de markt zijn, kunnen we gaan kijken naar je persoonlijke voorkeur. Zo zijn er visstoelen met of zonder armleuningen op de markt. Ook deze zijn vaak weer verstelbaar, zodat je ook je armen comfortabel kan rusten tijdens het vissen. Voor veel vissers is een visstoel met armleuningen dus een vanzelfsprekende keuze.
Visstoel zonder armleuningen
Maar er zijn wellicht ook wat situaties te bedenken waarin je voor een visstoel zonder armleuningen zou kunnen kiezen. Zo zijn visstoelen zonder armleuningen vaak compacter, lichter en dus handig om overal mee te nemen. Zeker voor de struinende vissers onder ons is dat vaak een handig extraatje. Ook zijn visstoelen zonder armleuningen vaak een stuk goedkoper. Heb je dus een kleiner budget of ben je een beginnende visser die nog niet direct een professionele visstoel met alles erop en eraan hoeft aan te schaffen? Dan kun je ervoor kiezen om een stoel zonder armleuningen aan te schaffen.
De gewichtsondersteuning van visstoelen
Voordat je tot een aankoop overgaat, is het handig om te checken wat de maximale gewichtsondersteuning van je visstoel eigenlijk is. Zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan. De gewichtsondersteuning is eigenlijk het maximale gewicht waarvoor je stoel gemaakt is. De meeste verkochte visstoelen ondersteunen ongeveer 95 kg. Let wel: omdat je aan sommige visstoelen al je accessoires voor het vissen kunt hangen, dien je hier ook rekening mee te houden. Dan kan het maximale gewicht van de stoel zomaar overschreden worden. Let hier dus goed op bij de aanschaf.
Het materiaal van je visstoel
Vissen is een bezigheid die gepaard gaat met blootstelling aan wind, zon, regen en stof. Daarom is het belangrijk dat je vis uitrusting ook een beetje tegen een stootje kan. Wanneer je een visstoel wil gaan aanschaffen let je hier dus ook op. Qua materiaal moet je visstoel goed tegen schimmels bestand zijn, maar ook langdurig aan de zon blootgesteld kunnen worden. Veelgebruikte materialen voor visstoelen zijn nylon, jute of canvas.
Is je visstoel een beetje comfortabel?
Als laatste punt misschien wel het belangrijkste punt voor je visstoel. Vissen is een langdurige bezigheid. Vaak zit je urenlang in je stoel naast de waterkant te vissen. Wanneer je dan een visstoel hebt die niet heel comfortabel is, zul je ongemak of zelfs pijn ervaren. Dat moeten we natuurlijk vermijden. Zorg dus altijd dat je een comfortabele visstoel aanschaft.
Misschien schaf je een visstoel via internet aan: hoe weet je dan of deze comfortabel voor jouw lichaam is? Hiervoor kun je op een aantal dingen letten, deze zijn:
- Zitting en rugleuning: zijn deze zacht en eventueel voorzien van extra padding? Dan heb je grote kans dat je stoel een goede steun biedt.
- Verstelbaarheid: Geen enkel lichaam is hetzelfde, dus zul je je stoel aan moeten kunnen passen. Hoe beter dit kan, hoe betere kans je hebt op een zo comfortabel mogelijke stoel.
- Grootte van de stoel: Heb je een wat forser postuur? Dan kun je daar een stoel met een groter oppervlak voor selecteren. Vaak hangt dit samen met een groter maximaal draaggewicht. Het is dus goed om hier ook aandacht aan te besteden.